Zwemmers met een beperking welkom in het nieuwe zwembad Aquamar Katwijk

NAHZwemmenKatwijk.jpgmaandag 05 februari 2018

“Nu zwemt hij zelfstandig 16 banen op zijn rug, met één arm”

Dit jaar krijgt Katwijk een nieuw zwembad. Het nieuwe zwembad Aquamar telt straks drie baden, waaronder een multifunctioneel bad. Dit bad heeft o.a. een beweegbare bodem zodat ook mindervalide zwemmers makkelijk het water in kunnen. In samenwerking met de Edwin van der Sar Foundation biedt Aquamar op de dinsdagmiddag het Reactiveringszwemmen aan; een activiteit die bedoeld is voor mensen met een beperking zoals hersenletsel. Zwemmen is bij uitstek geschikt voor deze mensen om hun motoriek en evenwicht te verbeteren en te onderhouden.

Een van de zwemmers die meedoet aan het Reactiveringszwemmen op de dinsdagmiddag is Hans de Pater. In 2010 werd hij getroffen door een herseninfarct. Zijn dochter Marlies: “Hij was totaal uitgeschakeld; niet kunnen bewegen, eten, slikken en praten. In het revalidatiecentrum is veel werk verzet. Na 3,5 maand ging mijn vader lopend de deur uit. Zijn rechterbeen niet volledig hersteld, zijn rechterarm totaal verlamd en met afasie, maar toch.” Ook na zijn revalidatie-periode blijft Hans nieuwe uitdagingen aangaan. Twee keer per week sporten bij de fysio, fietsen op een ligfiets, iedere dag wandelen. Ook gaat Marlies met haar vader zwemmen: “Eerst op zondag in Hotels van Oranje, omdat je daar het bad in kan lopen, maar dat was niet uitdagend genoeg. Later kwamen we terecht bij zwembad Aquamar in Katwijk. Daar ontmoette hij Jaimy, een begeleider die op dinsdagmiddag aanwezig is bij het Reactiveringszwemmen. Samen met Jaimy ging mijn vader voor het eerst naar het 50-meterbad en zwom daar zijn eerste meters. Nu zwemt hij zelfstandig 16 banen op zijn rug, met één arm. Vol trots vertel ik dit verhaal. Nooit heb ik hem horen klagen, maar heeft hij hard gevochten en is hij altijd op zoek naar manieren om vooruitgang te boeken. En daar heeft beweging een belangrijke rol in gespeeld. Hij heeft zelden hulp nodig, trekt zelfs met één hand zijn steunkousen aan en is redelijk zelfstandig. Hij heeft zich behoorlijk teruggevochten en is hèt voorbeeld dat sporten en leven met een beperking niet onmogelijk, maar mogelijk is.”

Ook Annemarie van der Sar - oprichter en voorzitter van de Edwin van der Sar Foundation en zelf getroffen door een hersenbloeding in 2009 - benadrukt het belang van beweging na een beroerte: “Dat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie houdt blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook voor mensen met hersenletsel is het een belangrijk middel om cognitieve en lichamelijke problemen aan te pakken. Tijdens mijn revalidatie vond ik met name zwemmen een fijne manier om in beweging te zijn omdat je in het water gewichtsloos bent en niet de angst hebt om te vallen. Het was voor mij een hele goede manier om weer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam.” Het Reactiveringszwemmen in Katwijk vindt plaats op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Annemarie: ”De Edwin van der Sar Foundation wil sport en recreatie betaalbaar houden voor mensen met een beperking. Daarom huren wij op de dinsdagmiddag speciaal voor deze mensen het zwembad Aquamar. De zwemmers betalen voor het Reactiveringszwemmen de prijs van een regulier zwemkaartje (circa 5 euro per keer) voor een bad dat exclusief voor hen is gereserveerd. Dat betekent dus geen prikkels van andere zwemmers ed. De veiligheid is gewaarborgd door permanente aanwezigheid van deskundige toezichthouders. Partners die mee willen om hulp te bieden bij aan- en uitkleden ed. zijn ook welkom!”

Reactiveringszwemmen Aquamar Katwijk Dinsdag 13.30 tot 15.30 uur
Meer informatie 071 - 40 15 947

Klik hier voor andere NAH zwemlocaties

« Terug