13.000 schoolkinderen in Nederland krijgen gratis fietshelm 

Buiten 810A0298.jpgdinsdag 02 april 2019

Dertienduizend kinderen in de leeftijd van 6, 7, 8 jaar op basisscholen verspreid over Nederland krijgen dit schooljaar kosteloos een fietshelm uitgereikt. Het project ‘Veilig fietsen naar school’, opgezet door de Edwin van der Sar Foundation samen met de ANWB, is bedoeld om het stijgende aantal verkeersslachtoffers op de fiets in Nederland een halt toe te roepen en zeker het aantal jonge verkeersslachtoffers met hoofd- en hersenletsel terug te dringen. 

Het jaar 2017 was een keerpunt in de Nederlandse verkeersstatistieken. Voor het eerst waren er meer verkeersslachtoffers op de fiets zijn dan in de auto, aldus het CBS. Er kwamen 206 fietsers om, zeventien meer dan in 2016 en het hoogste aantal in tien jaar. Van alle fietsers die ernstig gewond raken heeft bijna een derde hoofd- of hersenletsel. 

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) publiceerde dit jaar een onderzoek dat aangaf dat het 200 jonge zwaargewonde verkeersslachtoffers en vijf jonge verkeersdoden scheelt als men een fietshelm draagt. 

,,Door de fietshelm een plek te geven in de verkeerslessen van ANWB Streetwise stimuleren we kinderen een fietshelm te dragen. Daarmee dringen we het aantal hoofd- en hersenletselgevallen terug”, aldus oud-voetbal International Edwin van der Sar, oprichter van de Foundation. 

Edwin’s vrouw Annemarie kreeg in 2009 een hersenbloeding, wat aanleiding was tot de oprichting van de Foundation. Die zet zich nu in voor mensen met hersenletsel door projecten op gebied van revalidatie, participatie en preventie. Daarnaast zetten de Foundation-ambassadeurs, veelal (ex)-topsporters, bekend van een carrière met een helm, zich in om het positieve imago van een helm te verbeteren. 

De helmen worden verdeeld tijdens de verkeerslessen die de ANWB via het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise al sinds 2006 geeft op Nederlandse basisscholen. Het Streetwise-programma van de groepen 3 en 4 van de basisschool wordt voor de helmenproject uitgebreid met informatie over de fietshelm en met een praktijkles op de fiets. De kinderen kunnen de helmen personaliseren met verschillende sleeves waar ze uit kunnen kiezen. 

De ANWB, die vóór het dragen van een helm is, maar wel op basis van vrijwilligheid, voert vanaf maart een nulmeting uit om het gebruik van fietshelmen in Nederland in beeld te brengen. De nulmeting wordt de basis voor het project zodat voortgang kan worden geconstateerd. Een week na het bezoek van de ANWB bij een geselecteerde school en opnieuw een maand erna worden in de omgeving van de school metingen verricht om te zien hoe vaak de helm daadwerkelijk wordt gedragen. 

‘Veilig fietsen naar school’ start op 3 april 2019 op basisschool OBS Hogenkamp in Doetinchem. Edwin van der Sar, ANWB-hoofddirecteur Frits van Bruggen en de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze delen op deze dag aan zoveel mogelijk kinderen op het schoolplein de eerste helmen uit. 

« Terug