Blog

Blog

Blog overzicht

 1. "Nu loopt een kind met NAH dat terug gaat naar school onnodig tegen allerlei problemen op"

  9 september 2019 om 13:39 - door Tessa van der Salm - 3 reacties

  NAH boekje onderwijs png

  De Edwin van der Sar Foundation wil dat er meer aandacht komt voor kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) binnen het onderwijs in Nederland. Hersenletsel kan leiden tot blijvende en vaak levenslange restverschijnselen. De gevolgen kunnen zich op school uiten, maar worden lang niet altijd herkend en onderkend. Deze gevolgen hebben bij veel kinderen een zodanig grote invloed op de schoolprestaties dat ze niet meer mee kunnen komen. Daarom komen ze thuis te zitten of ze lopen steeds meer achterstand op. Om meer aandacht te vragen voor dit probleem spraken we met een aantal ouders en deskundigen op dit gebied om meer licht te krijgen op de uitdagingen waar deze kinderen en gezinnen voor staan. Hierbij delen we het interview met Carla Hendriks, GZ psycholoog en neuropsycholoog bij Heliomare Revalidatie en Onderwijs.

  Lees meer over ""Nu loopt een kind met NAH dat terug gaat naar school onnodig tegen allerlei problemen op""

 2. Het vergeten brein

  26 augustus 2019 om 09:36 - door Miranda Reule - 0 reacties

  Mama&Djuna.jpeg

  Leerlingen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) vormen een ‘vergeten’ groep binnen het onderwijs in Nederland. Hersenletsel kan leiden tot blijvende en vaak levenslange restverschijnselen. Deze gevolgen kunnen zich op school uiten, maar worden lang niet altijd herkend en onderkend. Een kind met hersenletsel gaat vaak weer terug naar de school waar het vandaan kwam, maar de gevolgen van hersenletsel hebben bij veel kinderen een zodanig grote invloed op de schoolprestaties dat ze niet meer mee kunnen komen. Daarom komen ze thuis te zitten of ze lopen steeds meer achterstand op. De Edwin van der Sar Foundation wil dat er meer aandacht komt voor deze kinderen. Daarom spraken we met een aantal ouders en deskundigen op dit gebied om meer licht te krijgen op de uitdagingen waar deze kinderen en gezinnen voor staan. Hierbij het verhaal van Djuna, die op zesjarige leeftijd geopereerd wordt aan een cyste en een tumor in haar hoofd. 1,5 maand na de operatie keert Djuna al weer terug naar school. Daar gaat het volledig mis.

  Lees meer over "Het vergeten brein"

 3. "Je ziet er gewoon gezond uit, maar zo voel je je niet."

  3 juni 2019 om 11:31 - door Voorbeeld Auteur - 0 reacties

  Nina Frijters

  Nina Frijters wordt in december 2016 aangereden op de snorfiets. Ze wordt buiten bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht. Daar wordt haar verteld dat ze wel wat kneuzingen heeft opgelopen, maar verder alles goed is. Nina mag naar huis, hetzij met wat schaafwonden en een hoofdwond. Omdat ze bakker is en het Kerst is, gaat ze al snel weer aan het werk. Ze blijft last houden van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, maar omdat ze denkt dat dit er “gewoon” bij hoort vanwege de klap en de pijnstillers, blijft ze doorgaan. Pas na een paar weken valt Nina volledig uit en komt ze weken thuis te zitten. "Toen werd pas duidelijk dat ik een hersenschudding/ kneuzing had opgelopen." 

  Lees meer over ""Je ziet er gewoon gezond uit, maar zo voel je je niet.""

 4. Pak vaker de fiets!

  23 mei 2019 om 15:23 - door Voorbeeld Auteur - 0 reacties

  Erik Scherder veilig fietsen naar school

  Prof. dr. Erik Scherder is lid van ons medisch team en ondersteunt ons project Veilig Fietsen naar School. Vandaag, donderdag 23 mei, is het de nationale Fiets naar je werk dag en daarom stelden wij hem drie vragen over ons project!

  Lees meer over "Pak vaker de fiets!"

 5. "Voor mij is een helm een soort van onmisbaar kledingstuk geworden."

  20 mei 2019 om 16:03 - door Voorbeeld Auteur - 0 reacties

  Steven2.png

  Voormalig wielrenner Steven de Jongh begon zijn sportcarrière als langebaanschaatser maar stapte over naar het wielrennen. Na zijn actieve loopbaan als wielrenner gaat hij aan de slag als ploegleider, inmiddels bij Trek-Segafredo. Steven werd in oktober 2018 gewond en bewusteloos aangetroffen langs de kant van de weg in Spanje. Hij was vijf uur lang vermist nadat hij niet terugkwam van een fietstocht. Gelukkig liep het relatief goed af, maar hij herinnert zich niets meer van het ongeluk. Steven ondersteunt ons project Veilig Fietsen naar School. 

  Lees meer over ""Voor mij is een helm een soort van onmisbaar kledingstuk geworden.""

 6. Waarom is het belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen?

  2 mei 2019 om 13:03 - door Tessa van der Salm - 0 reacties

  Edwin_William2.jpg

  Dr. William L.M. Kramer is Kinderchirurg-traumachirurg en voorzitter van de Stichting Fietshelm is Hoofdzaak. Kramer zet zich al jaren in voor het bewust maken van ouders, scholen en overheid van de kwetsbaarheid van kinderen. We stelden hem een aantal vragen over het gebruik van de fietshelm.

  Lees meer over "Waarom is het belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen?"

 7. Joyce Sombroek: "Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn helm"

  21 februari 2019 om 14:16 - door Tessa van der Salm - 2 reacties

  IMG_0778 1.jpeg

  Op woensdag 3 april start het 'Veilig fietsen naar school' project van de Edwin van der Sar Foundation in samenwerking met de ANWB. De komende weken stellen wij u graag voor aan een aantal ambassadeurs die dit project ondersteunen en in hun topsportcarriere ook een helm droegen. We starten met Joyce Sombroek. Zij was 7 jaar lang de vaste keepster van het Nederlands hockey elftal en werd in 2014 en in 2015 uitgeroepen tot beste keepster ter wereld. Met haar teamgenoten werd ze Europees en wereldkampioen en won ze goud en zilver op de Olympische Spelen. Inmiddels werkt zij als arts-assistent interne geneeskunde. Joyce is al een aantal jaar vaste ambassadeur bij de Edwin van der Sar Foundation. Zij zet zich dit jaar onder meer in voor het fietshelmenproject. “Door het dragen van fietshelmpjes kan veel hersenschade bij kinderen worden voorkomen. Als voormalig keepster van het Nederlands hockeyteam wil ik laten zien dat een helm niet alleen veilig, maar ook stoer kan zijn.” 

  Lees meer over "Joyce Sombroek: "Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn helm""

 8. In beweging met de Imagine Run App

  14 februari 2019 om 12:52 - door Tessa van der Salm - 0 reacties

  Het Fitte Brein - Groningen 16 feb 2019_72dpi-1.jpg

  Wandelen. Hij deed het dagelijks. Goede conditie, maar van het ene op het andere moment werd Edwin Kuipers (45) geveld door een hartstilstand. Het kan altijd gebeuren. Familie, buren en ambulancepersoneel redden zijn leven, maar bovenal zijn goede conditie dankzij die wandelingen. Ruim twee jaar later, volledig hersteld en gezond, bedacht hij de unieke Imagine Run App. Op een zeer laagdrempelige manier bewegen. Daar waar de wereld in zijn ogen behoefte aan heeft. Zijn droom - imagine - de wereld letterlijk in beweging krijgen. De Imagine Run App was sponsor van het Fitte Brein in Groningen. Daar spraken wij met Edwin Kuipers en Erik Scherder, die zich al jaren inzet om inactiviteit tegen te gaan. 

  Lees meer over "In beweging met de Imagine Run App"

 9. Buitenbeentje

  3 januari 2019 om 14:07 - door Voorbeeld Auteur - 1 reactie

  Max_NAH.jpg

  Op elke reguliere school in Nederland zitten wel leerlingen met NAH. Alleen wéten de leerkrachten vaak niet dat ze NAH hebben. Aan de buitenkant lijken deze leerlingen volledig ‘normaal’ te zijn. De school tast dan volledig in het duister over de oorzaak en de aanpak van de problemen. Vaak krijgen deze leerlingen een verkeerd label, zoals ADHD. Dat is niet fijn voor de leerling, want op een verkeerd label volgt meestal geen succesvolle aanpak. Er bestaat rond deze doelgroep dus een dubbele uitdaging binnen het reguliere onderwijs: de signalering ervan en vervolgens het bieden van de juiste de begeleiding. 
  In onderstaande blog vertelt de moeder van Max over haar ervaringen in het onderwijs en wat het met haar zoon deed. Met haar verhaal wil ze bijdragen aan meer bekendheid en begrip rond NAH. 

  Lees meer over "Buitenbeentje"

 10. “Als ik één iemand help met het verhaal over mijn ervaringen, is mijn doel behaald.’’

  15 november 2018 om 13:19 - door Lisa Wopereis - 0 reacties

  LisaWopereis.png

  Door een medische misser liep Lisa op haar 24ste (diffuus) hersenletsel op. Na een lange en intensieve weg met veel vallen en opstaan heeft ze het gevoel dat ze eindelijk redelijk goed kan omgaan met haar lage belastbaarheid. Lisa: "De uitdaging is om je eigen pad te kiezen en je eigen grenzen te bewaken, ongeacht verwachtingen en sociale druk. Ga compassievol met jezelf. Pas als je de beperkingen zelf respecteert kan je verwachten dat anderen dit ook doen." 

  Lees meer over "“Als ik één iemand help met het verhaal over mijn ervaringen, is mijn doel behaald.’’"