Berichten geschreven door Tessa van der Salm

Berichten geschreven door Tessa van der Salm

Blog

 1. Een energieker leven door integrale aanpak

  16 januari 2020 om 15:21 - door Tessa van der Salm - 0 reacties

  Labels:

  Evelien20191121042.jpg

  Vandaag - maandag 20 januari - is het blue monday. De derde maandag in januari heeft de reputatie de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. Er zijn tal van tips om je die dag wat minder somber te voelen, maar wat nou als je overwegend somber of depressief voelt? We spraken met Evelien Lems, die als health coach verbonden is aan de Class en onze deelnemers helpt hun eigen vitaliteit te versterken. 

  Lees meer over "Een energieker leven door integrale aanpak"

 2. Een bewegingscentrum met passie

  9 januari 2020 om 10:32 - door Tessa van der Salm - 0 reacties

  Labels:

  Birgit en Jelle 2.png

  Dat sporten goed voor je is, dat weten we allemaal. Maar sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker wanneer iemand kampt met een beperking is sport niet altijd even toegankelijk. Mensen met hersenletsel kunnen verschillende drempels ervaren. Door overprikkeling, vermoeidheid of lichamelijke beperkingen kan sporten erg lastig zijn. Toch zijn juist sportieve activiteiten belangrijk voor verbetering na hersenletsel. Het vergroot het zelfvertrouwen, verbetert hersenfuncties en geeft positieve energie. Gelukkig zijn er in Nederland veel goede beweeglocaties waar sporters met hersenletsel veilig en effectief kunnen trainen. Daar is MIJN bewegingscentrum in Doetinchem er een van. We spraken met oprichter Ton Seegers over wat MIJN bewegingscentrum nou bijzonder maakt. 

  Lees meer over "Een bewegingscentrum met passie"

 3. Over het hoofd gezien

  26 september 2019 om 15:49 - door Tessa van der Salm - 0 reacties

  Niet aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen is het grootste en tegelijkertijd het meest verwaarloosde zorgprobleem van deze tijd. Medisch socioloog dr. Eric Hermans slaat alarm. In zijn nieuwe boek "Over het hoofd gezien" stelt hij dat er in Nederland op elk moment minstens 100.000 kinderen zijn met onbehandelde onzichtbare beperkingen ten gevolge van NAH. De Edwin van der Sar Foundation stelde hem twee vragen.

  Lees meer over "Over het hoofd gezien"

 4. "Nu loopt een kind met NAH dat terug gaat naar school onnodig tegen allerlei problemen op"

  9 september 2019 om 13:39 - door Tessa van der Salm - 3 reacties

  NAH boekje onderwijs png

  De Edwin van der Sar Foundation wil dat er meer aandacht komt voor kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) binnen het onderwijs in Nederland. Hersenletsel kan leiden tot blijvende en vaak levenslange restverschijnselen. De gevolgen kunnen zich op school uiten, maar worden lang niet altijd herkend en onderkend. Deze gevolgen hebben bij veel kinderen een zodanig grote invloed op de schoolprestaties dat ze niet meer mee kunnen komen. Daarom komen ze thuis te zitten of ze lopen steeds meer achterstand op. Om meer aandacht te vragen voor dit probleem spraken we met een aantal ouders en deskundigen op dit gebied om meer licht te krijgen op de uitdagingen waar deze kinderen en gezinnen voor staan. Hierbij delen we het interview met Carla Hendriks, GZ psycholoog en neuropsycholoog bij Heliomare Revalidatie en Onderwijs.

  Lees meer over ""Nu loopt een kind met NAH dat terug gaat naar school onnodig tegen allerlei problemen op""

 5. Waarom is het belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen?

  2 mei 2019 om 13:03 - door Tessa van der Salm - 0 reacties

  Edwin_William2.jpg

  Dr. William L.M. Kramer is Kinderchirurg-traumachirurg en voorzitter van de Stichting Fietshelm is Hoofdzaak. Kramer zet zich al jaren in voor het bewust maken van ouders, scholen en overheid van de kwetsbaarheid van kinderen. We stelden hem een aantal vragen over het gebruik van de fietshelm.

  Lees meer over "Waarom is het belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen?"

 6. Joyce Sombroek: "Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn helm"

  21 februari 2019 om 14:16 - door Tessa van der Salm - 2 reacties

  IMG_0778 1.jpeg

  Op woensdag 3 april start het 'Veilig fietsen naar school' project van de Edwin van der Sar Foundation in samenwerking met de ANWB. De komende weken stellen wij u graag voor aan een aantal ambassadeurs die dit project ondersteunen en in hun topsportcarriere ook een helm droegen. We starten met Joyce Sombroek. Zij was 7 jaar lang de vaste keepster van het Nederlands hockey elftal en werd in 2014 en in 2015 uitgeroepen tot beste keepster ter wereld. Met haar teamgenoten werd ze Europees en wereldkampioen en won ze goud en zilver op de Olympische Spelen. Inmiddels werkt zij als arts-assistent interne geneeskunde. Joyce is al een aantal jaar vaste ambassadeur bij de Edwin van der Sar Foundation. Zij zet zich dit jaar onder meer in voor het fietshelmenproject. “Door het dragen van fietshelmpjes kan veel hersenschade bij kinderen worden voorkomen. Als voormalig keepster van het Nederlands hockeyteam wil ik laten zien dat een helm niet alleen veilig, maar ook stoer kan zijn.” 

  Lees meer over "Joyce Sombroek: "Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn helm""

 7. In beweging met de Imagine Run App

  14 februari 2019 om 12:52 - door Tessa van der Salm - 0 reacties

  Het Fitte Brein - Groningen 16 feb 2019_72dpi-1.jpg

  Wandelen. Hij deed het dagelijks. Goede conditie, maar van het ene op het andere moment werd Edwin Kuipers (45) geveld door een hartstilstand. Het kan altijd gebeuren. Familie, buren en ambulancepersoneel redden zijn leven, maar bovenal zijn goede conditie dankzij die wandelingen. Ruim twee jaar later, volledig hersteld en gezond, bedacht hij de unieke Imagine Run App. Op een zeer laagdrempelige manier bewegen. Daar waar de wereld in zijn ogen behoefte aan heeft. Zijn droom - imagine - de wereld letterlijk in beweging krijgen. De Imagine Run App was sponsor van het Fitte Brein in Groningen. Daar spraken wij met Edwin Kuipers en Erik Scherder, die zich al jaren inzet om inactiviteit tegen te gaan. 

  Lees meer over "In beweging met de Imagine Run App"

 8. Sporters met hersenletsel boeken mooie resultaten bij sportschool Bodyfit in Wierden

  20 februari 2018 om 12:06 - door Tessa van der Salm - 3 reacties

  Bodyfit_Meet me at the Gym

  Bij sportschool Bodyfit - een van onze Meet me @ the Gym beweegcentra - gaan mensen met hersenletsel het gevecht aan. Soms met wonderbaarlijke resultaten. Dat is deels te danken aan de bevlogen eigenaar en trainer Herald Mulders. “Als een klant lange tijd geen gevoel meer heeft gehad in zijn arm of been en tijdens de training ineens tintelingen begint te voelen, ja dan gaat ook mijn hart sneller kloppen en zal ik alles op alles zetten om hier het meest haalbare uit te halen.”

  Lees meer over "Sporters met hersenletsel boeken mooie resultaten bij sportschool Bodyfit in Wierden"