Het verhaal van Suzanne de Jong

Het verhaal van Suzanne de Jong

Het verhaal van Suzanne de Jong

5 juni 2015 om 12:04 - door Suzanne de Jong

Labels:

Suzanne_sporten.jpg

Suzanne de Jong was 28 jaar, net getrouwd en zwanger van haar eerste kindje toen ze werd getroffen door een hersenbloeding. Sport en beweging waren erg belangrijk voor haar herstel, daarom is Suzanne ambassadeur geworden van de Edwin van der Sar Foundation. Hier lees je haar verhaal. 

Suzanne: “Voor de hersenbloeding werkte ik fulltime en was ik volop carrière aan het maken. Drie dagen voor mijn hersenbloeding zijn Tjerk en ik getrouwd. We hadden een dansje ingestudeerd met vrienden en collega’s. Als ik de beelden daarvan terug zie besef ik pas hoe gezond ik toen was, zeker nu ik lichamelijk zo beperkt ben geraakt. 

Op de dag van de hersenbloeding werd ik overvallen door een pijnscheut vanuit mijn nek. Eerst dacht ik dat het migraine was, want daar had ik wel vaker last van. Op dat moment was ik 20 weken zwanger van Lise. Toen ik bijkwam kon ik gelukkig praten en wist ik nog wie ik was. Maar behalve dat kon ik niets, zelfs niet meer staan of rechtop zitten. Ik ben geopereerd en ieder moment daarna herinner ik me nog goed. Bijvoorbeeld toen ik voor het eerst weer mijn neus kon aanraken. En de eerste stap die ik zette voelde als een overwinning! Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat die kleine meid zou komen, dat was echt een cadeautje. Ik ging er vanuit dat alles goed was: ik voelde het leven in mijn buik, ze was bij me.

Eerst was ik bang om voor mijn herstel te gaan sporten en bewegen. Ik dacht dat ik door sporten nog vermoeider zou worden. Sporten was in mijn hoofd met gewichten bezig zijn en op de loopband rennen in een sportschool. Maar sporten is ook gewoon bewegen, zoals wandelen en balansoefeningen doen. Ik merkte dat je lekkerder in je vel zit als je die drempel overstapt en juist wel meer gaat bewegen. Naast het bewegen zelf heb ik ook veel aan het onderlinge contact met de andere mensen in de groep. Beweging helpt dus op vele verschillende manieren. De hersenbloeding heeft me als mens enorm veranderd en me zoveel bagage en inzichten gegeven. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn.“

Deel dit bericht

Reacties

 1. ChantalChantal Schreef op 26 juni 2016 om 13:26:25

  Dag Suzanne,
  Wat had je je ervaringsverhaal mooi verteld tijdens Het Fitte Brein in de Schouwburg in Tilburg! Duidelijk, helder, met gevoel. Het kwam binnen! Je bent een mooie inspiratiebron voor velen die nog dit hele proces moeten doorlopen.
  Ik wens je veel succes als ambassadeur!

 2. ValerieValerie Schreef op 18 oktober 2017 om 13:07:32

  Wat een mooi film over " meet me at the gym"! Ik ben 40 en ik had een hersen infarct in 2013. Deze program is interessant. Kan je nu better lopen ?

 3. Thea van der SchorsThea van der Schors Schreef op 16 februari 2019 om 09:39:08

  Hallo Suzanne, wat mooi dat jij goed bent herstelt na je hersenbloeding. en dat jullie gezonde dochter geboren mocht worden. Ik heb ook een hersenbloeding gehad toen ik 18 jaar oud was. Ben gelukkig na een operatie goed hersteld en heb ons leven weer redelijk goed opgepakt, vind ik zelf. Voor jou en jullie heel veel sterkte liefde en kracht. en ik hoop dat het jullie goed mag gaan. Liefs Thea van der Schors

Plaats een reactie