Misha Smit over zijn Bike4Brains en de Esperienza Stelvio 2017

Misha Smit over zijn Bike4Brains en de Esperienza Stelvio 2017

Misha Smit over zijn Bike4Brains en de Esperienza Stelvio 2017

16 augustus 2017 14:54 - door Misha Smit

4747f49e-b59f-4c0b-93de-7d00ac8648d2.jpeg

Misha Smit, 36 jaar, rijdt op zaterdag 9 september de Esperienza Stelvio 2017 onder andere samen met de directeur van de Edwin van der Sar Foundation, Maurice Brederode. In het interview vertelt hij graag meer over zijn herseninfarct, het ontstaan van Bike4Brains en zijn connectie met de Edwin van der Sar Foundation.

Kun je wat meer over jezelf vertellen en jouw herseninfarct?
4 jaar geleden kreeg ik een herseninfarct toen ik 32 jaar was. In de weken voor het infarct kreeg ik al een aantal signalen van mijn lichaam dat er iets niet goed was; ik zakte door mijn benen, mijn handen vielen uit en had af en toe moeite met mijn spraak. De huisarts gaf aan dat ik last had van stress en stuurde me weer naar huis. Totdat ik op een ochtend wakker werd, opstond en weer door m’n benen heen zakte en het echt anders voelde. Mijn vriendin Ilse was niet thuis en op het moment dat ik de huisarts wilde bellen merkte ik dat mijn spraak ook was aangetast. In de wachtruimte bij de huisarts sloeg de paniek bij me toe en rende ik de kamer van de huisarts binnen. Zij schrok en belde meteen de neuroloog voor verder onderzoek. Samen met Ilse ben ik naar het ziekenhuis gegaan waar vele onderzoeken plaatsvonden. Middels de CT scan werd vrij snel duidelijk dat ik een herseninfarct had gehad, ik schrok me kapot. Maar tegelijkertijd leek het alsof het niet over mij ging, het kwartje viel nog niet. Dit kwam pas een dag later, ik besefte dat het harde werken en alle toekomstplannen die ik voor ogen had, in één keer door mijn vingers zag glippen. Alle emoties kwamen eruit. Tegelijkertijd vormde dat moment ook mijn ommekeer en ging de knop om; ik wilde naar voren kijken en een doel stellen om zo goed mogelijk te herstellen.

Hoe is jouw herstel verlopen?
Er volgden nog meer onderzoeken, testen en er werd een plan gemaakt. Echter paste de standaard behandelprotocollen, die veelal opgesteld zijn voor lotgenoten van boven de 70 jaar, niet bij mij. Na veel overleg is er uiteindelijk besloten om mij over te dragen aan Drs. Bart van der Worp, een specialist op het gebied van Young Stroke Victims. Samen met hem is er een behandelprotocol opgesteld wat wel bij mijn wensen aansloot.

Vervolgens ben ik in een revalidatiecentrum terecht gekomen. Ook hier merkte ik dat de protocollen niet waren afgestemd op een gezonde jongvolwassene die midden in het leven staat en zich als doel had gesteld volledig terug te keren in de maatschappij.

Ik moest bijvoorbeeld na 10 minuten al stoppen met fietsen, terwijl ik het veel langer kon volhouden. Zo belandde ik iedere dag in een discussie, hetgeen me ontzettend veel energie kostte. Ik had meer uitdaging nodig en deze vond ik uiteindelijk in de vorm van 8 uur per dag fysiek en geestelijk trainen. Na een half jaar merkte ik dat, naast dat mijn spraak snel terug was, ik vooruit ging, dat gaf me vertrouwen. Ook al wist ik niet zeker of ik weer op 100% terug zou komen. Na dat half jaar stopte de revalidatie en ging ik terug de maatschappij in. Je komt in de wereld waarin je weer je eigen plekje moet vinden, dat is heel apart. Op mijn werk kreeg ik de kans om in mijn oude functie terug te keren. Het was zwaar de eerste maanden, maar ik werd er ook sterker van. Uiteindelijk zat er een half jaar tussen mijn infarct en mijn re-integratietraject op mijn werk.

Hoe heeft jouw herseninfarct je doen veranderen hoe in je het leven staat?
Je gaat de kleine dingen meer waarderen, je wordt rustiger. Het voelt alsof ik een 2e kans heb gekregen en gecreëerd. Ik besef me heel goed dat het ook anders had kunnen aflopen.

Je hebt in 2014 je eigen stichting opgericht, Bike4Brains, waar staat de stichting voor?
Sporten is heel belangrijk voor mij, in het bijzonder fietsen en wielrennen. Ik wilde ook in actie komen, Ilse wees me op mijn eigen verhaal. Ik was me bewust van het feit dat voor jonge mensen met hersenletsel eigenlijk vrij weinig voor wordt geïnitieerd. Zodoende ontstond het idee om het fysieke te combineren met het geestelijke. In het begin waren het vooral mensen om ons heen die ons hielpen met het oprichten van de stichting. De doelstelling was duidelijk; Het werven van fondsen voor uniek, innovatief en eigentijds onderzoek naar de oorzaak en preventie van hersentrauma’s bij jongvolwassenen en kinderen, het optimaliseren/afstemmen van behandelprotocollen op het individu en het creëren van awareness. We merkten al gauw dat het nodig was om te kiezen voor professionalisering en uitbreiding, hetgeen ook resulteerde in een nieuw bestuur. In 2014 hadden we ons eerste evenement, de Giro d’Toscana en reden
we met 5 fietsers door Toscane, 100 kilometer per dag. In het 2e jaar fietsten we voor het eerst de Stelvio met 20 deelnemers en haalden we 20.000 euro op. Vorig jaar deden we opnieuw mee met de Stelvio met 24 deelnemers en een opbrengst van 29.000 euro. Zoals je ziet worden we elkaar jaar qua bereik groter, dit komt ook door samenwerking met onder andere ING, TPS, de Chaletgroup en de Edwin van der Sar Foundation. We richten ons dit jaar op 35 tot 40 deelnemers en hopelijk een opbrengst van 40.000 euro.

Waarom heb je gekozen voor de Stelvio om te fietsen?  
Het is een berg die niet iedereen kiest en hij is goed aan te rijden met de auto, 9 uur rijden. Verder zit Italië in mijn hart. Veel fietsers hebben de Stelvio op hun bucketlist staan. In vergelijking met L'Alpe-d'Huez is de Stelvio zwaarder, ongeveer 30%. Met name de laatste 5 kilometers zijn het zwaarst, maar tot nu toe heeft iedereen hem altijd uit gefietst!  

Hoe is het contact met de Edwin van der Sar Foundation ontstaan?
In 2015 stond er een interview van mij in de Telegraaf over mijn verhaal en de stichting Bike4Brains. Maurice Brederode, directeur van de Edwin van der Sar Foundation, heeft mijn verhaal ook gelezen en nam contact met mij op. We spraken af en konden elkaar op veel vlakken vinden. De Edwin van der Sar Foundation heeft mij geholpen in de startup van Bike4Brains in de vorm van financiële steun. Dit jaar hebben we gekozen om het helmenproject van de Edwin van der Sar Foundation als doel te kiezen voor de Esperienza Stelvio. Dit project zal volgend jaar meer naar buiten treden. Door samen te werken met de Foundation helpen wel elkaar en we zien veel kansen om deze samenwerking de komende periode verder te ontwikkelen.

Nog even terug naar de Stelvio, ben je er klaar voor?
Ja ik ben er klaar voor, al heb ik voor mijn gevoel wat te weinig getraind. Het voordeel is dat ik hem al eerder heb gereden. Dit jaar is echter een druk jaar, ik ben mijn eigen bedrijf gestart, ik ben voorzitter van stichting Bike4Brains, ik ben de vader van 2 jonge kinderen en probeer daarnaast ook nog te trainen. Ik heb echter vertrouwen op mijn spiergeheugen, het komt vast goed als ik daar weer ben. De basis is er in ieder geval!

Voor iedereen die overigens een uitdaging zoekt, is de Esperienza Stelvio een mooie fietstocht om jezelf geestelijk en fysiek uit te dagen. De Stelvio kun je niet alleen per fiets, maar ook hardlopend of wandelend beklimmen. Ik nodig iedereen van harte uit om deze uitdaging aan te gaan en te voelen hoe het is om zo’n berg te beklimmen. Doe het niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander (met hersenletsel). Je kunt je inschrijven tot zondag 2 september, voor meer informatie mail even naar info@bike4brains.nl of schrijf je direct in op onze website: http://bike4brains.nl/esperienza-stelvio/inschrijven/

 

 

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie