Joyce Sombroek: "Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn helm"

Joyce Sombroek: "Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn helm"

Joyce Sombroek: "Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn helm"

21 februari 2019 om 14:16 - door Tessa van der Salm

IMG_0778 1.jpeg

Op woensdag 3 april start het 'Veilig fietsen naar school' project van de Edwin van der Sar Foundation in samenwerking met de ANWB. De komende weken stellen wij u graag voor aan een aantal ambassadeurs die dit project ondersteunen en in hun topsportcarriere ook een helm droegen. We starten met Joyce Sombroek. Zij was 7 jaar lang de vaste keepster van het Nederlands hockey elftal en werd in 2014 en in 2015 uitgeroepen tot beste keepster ter wereld. Met haar teamgenoten werd ze Europees en wereldkampioen en won ze goud en zilver op de Olympische Spelen. Inmiddels werkt zij als arts-assistent interne geneeskunde. Joyce is al een aantal jaar vaste ambassadeur bij de Edwin van der Sar Foundation. Zij zet zich dit jaar onder meer in voor het fietshelmenproject. “Door het dragen van fietshelmpjes kan veel hersenschade bij kinderen worden voorkomen. Als voormalig keepster van het Nederlands hockeyteam wil ik laten zien dat een helm niet alleen veilig, maar ook stoer kan zijn.” 

We vroegen Joyce naar haar helm op het hockeyveld en haar bijdrage in het fietshelmenproject. 

Wat betekende de helm voor jou op het hockeyveld? 
"Mijn helm was super belangrijk en maakte dat ik me veilig voelde in de goal. Er werden soms schoten met meer dan 100 kilometer per uur op me afgevuurd en daarbij kwam er ook wel eens op m’n helm. Gelukkig ving die de klap altijd voor me op en hoorde ik alleen een harde piep in m’n oren, waarna ik gewoon verder kon keepen."
 
Hoe vond je het eigenlijk om als enige van jouw team een helm te dragen?
"Eigenlijk wel stoer. Als keeper heb je een bijzondere positie in het team en kun je het verschil maken op belangrijke momenten. Je moet niet bang zijn voor de bal en dan helpt het als je goede spullen hebt. Ik zou nooit gaan keepen zonder helm en durf als speler denk ik ook niet bij de tweede paal te staan zonder bescherming."
 
Vond je het ook belangrijk dat de helm er leuk uitzag? 
"Natuurlijk. Mijn helm was een van de weinige dingen in waar ik zelf invloed op had. Toen ik begon met keepen waren er nog geen custome made helmen, maar dat is inmiddels wel anders. De afgelopen 10 jaar heb ik verschillende keepersoutfits en helmen ontworpen, zowel voor het Nederlands team als bij Laren dames 1. Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn helm."

Joyce haar helm tijdens haar hockeycarrière
 
Je bent opgeleid tot arts. Kun je vanuit dat oogpunt iets zeggen over het belang van een fietshelm voor kinderen? 
"Of je nou jong of oud bent, een val op je hoofd kan leiden tot hersenschade. Het is niet voor niets dat het in sommige landen verplicht is om een helm te dragen op de fiets, want een helm kan een groot deel van de klap opvangen. In Amsterdam, waar ik woon, zie ik dat het op straat steeds drukker en gevaarlijker wordt. Zeker voor jonge kinderen, bij wie de motoriek nog niet helemaal is ontwikkeld, is het dan ook belangrijk om ze extra goed te ondersteunen en te beschermen in het verkeer."
 
Waarom vind je het belangrijk om dit project te ondersteunen? 
"Ik denk dat dit project ervoor kan zorgen dat er minder kinderen hersenschade oplopen of zelfs overlijden in het verkeer. Door deze positieve bewustwordingsactie komt er hopelijk een cultuuromslag en gaan steeds meer kinderen een helm dragen. Je ziet dat op de skipiste bijna iedereen inmiddels een helm op heeft, terwijl dat 10 jaar geleden ook wel anders was."

Meer lezen over het project 'Veilig fietsen naar school'? Ga naar de speciale pagina over dit project

Deel dit bericht

Reacties

 1. Edmond V.O. KatuszEdmond V.O. Katusz Schreef op 3 april 2019 om 01:31:00

  L.S.

  Ongetwijfeld heeft men het beste voor met deze helmactie. Vraag me wel af of men ook informatie ingewonnen heeft bij de Fietsersbond. U dient te weten dat deze niet positief tegenover het dragen van een fietshelm staan.
  Wat is uw reactie in deze?
  Bij voorbaat dank.

 2. FionaFiona Schreef op 13 april 2019 om 20:02:27

  Ik vind het een geweldige actie. Onze dochter is in 2016 aangereden door een auto. Zij droeg helaas geen helm. Heeft daarom de rest van haar leven restklachten na een zware revalidatie met hersenletsel. Zij draagt daarom nu een helm tijdens het fietsen. Onze jongste zoon draagt er daarom ook één helm. Jammer dat de fietsbond tegen het dragen van helmen. Het zou VERPLICHT moeten worden. Onze zoon wordt er vreselijk mee gepest dat hij een helm draagt. Dat is voor ons echt niet te begrijpen. Groet Fiona

Plaats een reactie