Waarom is het belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen?

Waarom is het belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen?

Waarom is het belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen?

2 mei 2019 om 13:03 - door Tessa van der Salm

Schermafbeelding 2019-05-02 om 15.38.08.png

Dr. William L.M. Kramer is Kinderchirurg-traumachirurg en voorzitter van de Stichting Fietshelm is Hoofdzaak. Kramer zet zich al jaren in voor het bewust maken van ouders, scholen en overheid van de kwetsbaarheid van kinderen. We stelden hem een aantal vragen over het gebruik van de fietshelm.

Waarom is zijn kinderen kwetsbaarder in het verkeer?
“Kinderen zijn speels en dynamisch, maar ook onervaren in ons drukke verkeer. Tot negen jaar zijn ze niet in staat gevaar goed in te schatten. Zoal de timing van een naderende auto. Dus zullen ze net nog oversteken en … risico’s nemen, over de grenzen gaan, hoort bij hun ontwikkeling.

Waarom is het belangrijk dat kinderen een fietshelm dragen?
“In Nederland treedt ieder jaar bij 1000 fietsende kinderen van 0-12 jaar hoofd-hersenletsel op, waarvan 400 door een val van de fiets. Bij 100 kinderen is dit door een ongeluk met een auto.  Een fietsongeluk zit echt in een klein hoekje. Kinderen fietsen tegen een stoeprand, slippen uit op een natte weg of vallen doordat hun sturen in elkaar komen. De ernst van het hoofd-hersenletsel wordt door het dragen van een fietshelm al met 42% verlaagd." 

Waar beschermt een fietshelm tegen?
“Een fietshelm beschermt tegen hoofdletsel door absorptie van de kracht. Een fietshelm kan het verschil maken tussen een ernstig hoofd-hersenletsel en een licht hoofd-hersenletsel. Hersenweefsel dat beschadigd is geneest nooit meer. Ernstig letsel kan lijden tot overlijden of ernstige invaliditeit. Ook een hersenschudding kan een leer- of gedragsstoornis veroorzaken.”

Kunt u verklaren waarom het in Nederland, fietsland bij uitstek, niet normaal wordt bevonden dat je een helm draagt?
"We zijn er niet mee opgegroeid. Men heeft het vroeger ook niet gedaan. Maar je ziet het bij het skiën; vroeger droeg niemand een helm en nu iedereen. Kinderen vinden het fantastisch en cool. Je wordt op de piste zelfs raar aangekeken als je geen helm draagt."

Hoe krijgen we kinderen wel aan de fietshelm?
"Laat kinderen de eigen helm zelf kleuren of op pimpen, dan heeft ieder een uniek exemplaar. In interviews met kinderen van de basisschool over het dragen van de fietshelm, zei een meisje tegen mij: "het is veel veiliger en als iedereen het doet, wordt je er ook niet mee geplaagd." Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie