"Voor mij is een helm een soort van onmisbaar kledingstuk geworden."

"Voor mij is een helm een soort van onmisbaar kledingstuk geworden."

"Voor mij is een helm een soort van onmisbaar kledingstuk geworden."

20 mei 2019 om 16:03 - door Voorbeeld Auteur

Steven2.png

Voormalig wielrenner Steven de Jongh begon zijn sportcarrière als langebaanschaatser maar stapte over naar het wielrennen. Na zijn actieve loopbaan als wielrenner gaat hij aan de slag als ploegleider, inmiddels bij Trek-Segafredo. Steven werd in oktober 2018 gewond en bewusteloos aangetroffen langs de kant van de weg in Spanje. Hij was vijf uur lang vermist nadat hij niet terugkwam van een fietstocht. Gelukkig liep het relatief goed af, maar hij herinnert zich niets meer van het ongeluk. Steven ondersteunt ons project Veilig Fietsen naar School. 

Ging je vroeger ook graag fietsend naar school? En droeg je dan een helm? 
"Ja, ik ging elke dag naar Alkmaar op en neer. Zonder helm destijds. Ik kan me ook niet herinneren dat er mensen waren die een helm droegen. Toen ik ging wielrennen waren we verplicht om in de wedstrijden een helm te dragen. En de laatste 10 jaar train ik ook altijd met helm. Nu ben je een uitzondering als je op training geen helm draagt."

Wanneer ben je begonnen met wielrennen? En wat vond je er zo leuk aan?
"In 1990 heb ik mijn eerste wedstrijden gereden als junior. De wedstrijden met elke week een ander parcours en andere weersomstandigheden waren voor mij een openbaring. Als schaatser was het vaak hetzelfde op die 400m-baan. Alkmaar, Haarlem, Utrecht en Amsterdam, ik kon die banen wel dromen! De afwisseling bij het wielrennen vond ik zalig."

Hoe vind je het om een helm te dragen en wat betekent de helm voor jou?
"Vroeger dacht ik er nooit zo bij na over wat er mis kon gaan. Maar na een aantal stevige valpartijen vertrek ik nooit meer zonder helm. Voor mij is een helm een soort van onmisbaar kledingstuk geworden."

Hoeveel waarde hecht jij aan het design van de helm? Had je langere periode steeds dezelfde helm of wisselde je vaak qua ontwerp?
"Een helm moet er wel goed uitzien. Ik draag hem iedere dag dus ik vind het design wel heel belangrijk. Ik draag vaak het laatste model van onze sponsor. Dat is in mijn beroep wel een voordeel. Ik krijg vaak een helm met de laatste en dus hoogtechnologische ontwikkelingen."

Recent, in oktober 2018, heb je een ongeluk gehad tijdens het wielrennen. Hoe kijk je terug op het ongeluk en de helm die je toen droeg? 
"De helm heeft zeker ernstiger letsel voorkomen! En ik ben tot op de dag van vandaag mijn vrouw zo dankbaar. Zij heeft de politie weten te overtuigen om met meer mankracht te gaan zoeken. En daardoor hebben ze me op tijd gevonden. De weken erna was ik uitgeblust en had ik geen energie. Ook mijn concentratie was volledig weg. Die weken waren lang en ik boekte weinig progressie. Maar nu heb ik gelukkig geen klachten meer."

De Edwin van der Sar Foundation wil het fietsen in het algemeen en het fietsen naar school promoten, maar natuurlijk wel veilig. Daarom delen we tijdens de verkeerseducatie lessen van de ANWB - aan de jongste verkeersdeelnemers - ook een gratis fietshelm uit. Waarom vind je het belangrijk om dit project te ondersteunen?
"Jaarlijks  fiets ik  een kleine 15000 km. Ik weet als geen ander hoe gevaarlijk het kan zijn in het verkeer. Als fietser ben je gewoon heel kwetsbaar als je valt. Een helm geeft je een hele goede bescherming. Nederland is het fietsland bij uitstek, we hebben een geweldige infrastructuur voor fietsers. Nergens ter wereld vind je zo veel fietspaden. Daarom is het uitdelen van gratis helmen zo goed ! Lekker erop uit met de fiets naar school, maar wel veilig."

We hebben 4 designs qua skins waar de kinderen uit kunnen kiezen. Welke vind jij het leukste?
"Het design met de vlammen vind ik persoonlijk het coolste ! Met die helm had ik wel naar school willen fietsen."

Meer lezen over het project 'Veilig fietsen naar school'? Ga naar de speciale pagina over dit project

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie