Het leven van mij en mijn omgeving op z'n kop

Het leven van mij en mijn omgeving op z'n kop

Het leven van mij en mijn omgeving op z'n kop

3 december 2019 om 09:21 - door Voorbeeld Auteur

Labels:

opzijnkopchallenge class 5.jpeg

Als Foundation realiseren wij projecten voor mensen met (niet-aangeboren) hersenletsel. Projecten waarvan je hoopt dat ze het verschil maken. Een beter toekomstperspectief, meer zelfvertrouwen, meer sociale contacten, een sterker zelfbeeld. Dit doen wij onder meer in ons project de Class, waar elk jaar 20 jongeren met hersenletsel aan mee kunnen doen. Het doel is het vinden van een passende baan, maar het traject brengt zoveel meer! Ruben deed mee aan Class 5 en vertelt wat de Class hem gebracht heeft.

'Voor mijn herseninfarct was ik een energiek persoon, genoot van het brainstormen als architect, had energie voor 10, sportte veel en had een groot sociaal leven. In de zomer van 2017 heb ik een herseninfarct gekregen. Van het een op andere moment kon ik mijn rechter zijde niet meer bewegen en was ik halfzijdig verlamd. Ik lag verbijsterd op te grond toen ik tevens ontdekte dat ik helemaal niets meer kon zeggen toen mijn vriendin me vroeg wat er aan de hand was. Het is bizar als je alle vragen hoort en ook de antwoorden bedenkt, maar dat zodra je ze wil uiten ze als sneeuw voor de zon verdwijnen.

In het ziekenhuis hebben ze een waar wonder verricht. Tijdens de operatie kon ik langzaam maar zeker weer woorden maken en mijn lichaam bewegen. Na twee dagen ziekenhuis dacht ik 'zo dat was even schrikken' en nu weer alles oppakken. Tijdens de revalidatie dacht ik dat alles wel weer als voorheen zou worden. Maar dan kom je erachter dat er toch veel verandert is... Mijn energielevel, planningsvermogen en snelheid van handelen blijken aangetast. Voor mijn baan bij een klein architectenbureau betekent dit een te grote financiële belasting. Hierdoor wordt mijn contract niet verlengt. Ik kom zonder baan te zitten. Nu ontdek ik pas echt dat ik ‘ziek’ ben. Ik loop nog in een revalidatietraject en solliciteren vanuit de wetenschap dat ik 'maar' 8 uur per week aankan, zal voor geen enkele werkgever interessant zijn, zo denk ik.

Het sociale stelsel komt op gang, maar het duurt toch nog een paar maanden voordat ik mijn eerste afspraak heb met iemand van het UWV. Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten en daarom ga ik koffie drinken, met mensen meelopen en regelmatig sporten om mijn dagelijkse structuur te behouden. Ik begin ook om meer informatie op te zoeken over hersenletsel. Daar kom ik ook de Edwin van der Sar Foundation tegen. Hier wordt ik meteen enthousiast van. Zij kunnen de brug slaan in deze situatie waarin ik het gevoel heb niet verder te kunnen komen. Hier wordt ik ook geënthousiasmeerd door allerlei soortgelijke verhalen van jonge mensen die vanuit niet-aangeboren Hersenletsel uiteindelijk wel de stappen weten te maken om weer aan de slag te gaan. Dit geeft mij weer veel energie. Ik ben dus niet compleet afgeschreven, maar ik kan toch weer van betekenis zijn! Ik schrijf me in en in november 2018 mag ik aan de slag gaan met nog eens 19 anderen met de Class! 

De Foundation heeft mij geïnspireerd om zelf stappen te zetten. Ik ben gestart met het doen van vrijwilligerswerk in de vorm van coaching bij Stichting OpenJeHart en het vele sporten zorgt ervoor dat ik weer vertrouwen krijg in mijn lichaam. Ook zorgt dit voor rust en natuurlijk voor de nodige dosis positieve energie. In de zomer van 2018 deed ik zelfs voor het eerst in mijn leven mee aan een olympische triathlon.

In september 2018 mocht ik starten met een proefplaatsing van 4 uur in de week als architectontwerper bij een mooi bedrijf. Inmiddels heb ik een vast contract mogen tekenen en werk ik met veel flexibiliteit (afhankelijk met hoe het met me gaat) gemiddeld zo’n 24 uur. Ik durf te zeggen dat ze erg tevreden met me zijn! Vanwege mijn behoefte aan rust en structuur krijg ik ook vaak te horen dat dit voor andere collega’s fijn is om minder chaos en onrust te hebben.

Door de Class heb ik gezien dat ik niet de enige ben met hersenletsel, ik heb ook meer geaccepteerd dat het iets is wat iedere dag aanwezig is en waar eenieder van ons elke dag rekening mee moet houden. De Class heeft me geleerd keuzes te maken en te focussen. Bovendien heb ik ontzettend veel geleerd van mijn sportcoach Ruurd. Vanuit het surfen wist hij mij heel mooi te spiegelen hoe belangrijk rust is om weer overzicht en inzicht te krijgen voor het volgende moment. Hierdoor slaap ik nu dagelijks tussen 15:00-16:00 uur en heb ik veel korte meditatie / wandelmomentjes.

Door het uitwisselen van onderlinge verhalen, tips en tricks met andere Classgenoten leer je heel veel over wat handig is en krijg je vaak op een grappige manier een spiegel voorgehouden van dingen die wellicht toch anders of slimmer kunnen. Er is ontzettend veel waardering voor de stappen die eenieder weet te maken. Ieder op zijn eigen manier. Het lijkt alsof de Class voor de momenten waarop we elkaar zien een soort nieuwe realiteit is, waarin het normaal is om af en toe moe te zijn, dat er soms te veel prikkels zijn en dat sommige dingen eenvoudigweg niet meer zo goed lukken. Maar bovenal is er de onderlinge aandacht, respect en motivatie om toch weer stappen te blijven maken. Die onderlinge kracht en energie, dat is bewonderenswaardig en daarin ontstaan mooie vriendschappen en contacten. 

Wat de Class mij geleerd heeft, is dat het zo belangrijk is om af en toe even stil te staan. Dat rust en uitdaging iedere dag opnieuw belangrijke elementen zijn om mee aan de slag te gaan. Dat is hetgeen ik de nieuwe deelnemers van de Class wil meegeven! Daag jezelf uit tijdens de Class en pak anderzijds genoeg rust om bij te kunnen komen, op te laden en alles te kunnen overzien, en schaaf bij als dat nodig is!'

GIVING TUESDAY
Vandaag - dinsdag 3 december - is het Giving Tuesday. Het is een wereldwijde dag van goed doen, vrijgevigheid en solidariteit. Het gaat er dan vooral om over hoe je het verschil kunt maken. Met de Class maken wij het verschil voor jongeren met hersenletsel. Door begeleiding en talentontwikkeling verbeteren wij het maatschappelijk perspectief van deze jongeren. In 2020 willen wij nog eens 20 jongeren een plekje in de Class aanbieden. Jouw support en donatie zijn dus van grote waarde. Help jij mee? 

https://tikkie.me/pay/EvdSarFound/biN9QLa7zhFLRcPJwEbkp8

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie