"In zekere zin doet deze 'Corona-tijd' me weer terugdenken aan de tijd dat ik thuis kwam te zitten na mijn hersenbloeding"

"In zekere zin doet deze 'Corona-tijd' me weer terugdenken aan de tijd dat ik thuis kwam te zitten na mijn hersenbloeding"

"In zekere zin doet deze 'Corona-tijd' me weer terugdenken aan de tijd dat ik thuis kwam te zitten na mijn hersenbloeding"

22 april 2020 om 15:32 - door Suzanne de Jong

IMG_20200320_192351_071.jpg

De Coronacrisis brengt voor iedereen uitdagingen met zich mee. Onze normale dagroutine konden we massaal de prullenbak ingooien en we gingen op zoek naar een nieuwe. Hoe is deze Corona tijd voor mensen met hersenletsel? Wat als alle regelmaat en rust in huis wegvalt? We vroegen het aan onze ambassadeur Suzanne de Jong: moeder van Lise, echtgenote van Tjerk en NAH ervaringsdeskundige. 

"Het is een gekke tijd, dat is zeker. Alles is anders, maar voor mij is toch ook veel hetzelfde. Ik ben inmiddels bijna 10 jaar gewend om alle dagen thuis te zijn. Je kunt me inmiddels wel 'professional' noemen. Uiteraard heb ik er heel erg lang over gedaan om daar mijn weg in te vinden. Ik had een mooie carrière als vestigingsmanager bij een uitzendbureau en genoot van het leven. Toen ik in verwachting raakte begon ik na te denken over de toekomst. Hoe ging ik mijn carrière combineren met het moederschap? Hierop heb ik nooit een antwoord hoeven geven want tijdens mijn zwangerschap kreeg ik een hersenbloeding. Dus van altijd op pad, altijd druk, druk ging ik ineens naar alle dagen thuis, met de hele dag een baby om je heen die ook alle aandacht nodig had.

Dat heeft echt een enorme impact op mij gehad. Je hebt het gevoel geen enkel moment meer voor jezelf te hebben. Het lukte niet om me even op te laden. Ik raakte oververmoeid en dat was ondanks alle hulp die we dagelijks over de vloer hadden. Die hulp was erg fijn en noodzakelijk, want mijn man Tjerk moest weer aan het werk en ik was niet in staat om alleen voor onze baby te zorgen, maar ook heel heftig want ik was nooit alleen. In zekere zin doet deze 'Corona-tijd' me daar weer aan terug denken. 

Hoe anders werd dat toen Lise 4 jaar werd en ze naar school mocht! Ondanks dat ik dat ook enorm spannend vond, was het meteen heel fijn. Lise vond het leuk om naar school te gaan en ze was in goede handen bij een ervaren juf, ze ontmoette nu nog meer leeftijdgenootjes. Er kwam meer lucht en ruimte in de dagen en ik kreeg voor mijn gevoel mijn energie langzaam weer wat terug. De allesoverheersende vermoeidheid en hoofdpijn werd minder. 

En dan nu. Nu is het Corona tijd en valt school uit. Tjerk werkt om en om op kantoor maar ook veel thuis. De eerste weken vond ik echt super zwaar. Met name dat er de hele dag door prikkels om me heen zijn. Maar ook de druk die ik continu voel voor het begeleiden van het huiswerk van Lise. Gelukkig werkt het systeem waar ze het huiswerk in maakt mee. De stof (groep 5) is voor mij te behappen, alleen geeft het me toch dagelijks veel hoofdpijn. Ik voel de hele dag door de verantwoordelijkheid voor Lise.
De drang om veel op de Ipad te zitten snap ik heel goed van haar, maar ik vind het ook belangrijk dat ze voldoende beweging krijgt. Gelukkig heeft ze bijna dagelijks wel een speelafspraakje in de middag, waar ze voornamelijk lekker buiten spelen. Hoe het weer is die dag scheelt 90 procent van de beleving van de dag voor mij. Gelukkig is het vooral heel zonnig geweest. We hebben een grote tuin waar Tjerk en ik nog genoeg kunnen verfraaien en dat geeft ons als stel ook veel voldoening om hierin wat bezig te zijn. Nog voor de Corona crisis begon hadden wij als stel begeleiding aangevraagd ten opzichte van onze verschillende inzichten ten aanzien van de opvoeding van Lise. Dat zorgde regelmatig voor wat onrust. Nu zijn we online met de coaching gestart en dat kon niet op een beter moment getimed worden. De verschillende inzichten zijn er nog steeds maar we komen sneller op 1 lijn. Ik geloof dat we een beetje een modus beginnen te krijgen in deze nieuwe situatie. Daarnaast geniet ik ook enorm van de rust die de Corona maatregelen geven op straat en in onze agenda, die normaal altijd bomvol gepland staat!"

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie