Sportschool biedt meer dan alleen sport en beweging

Sportschool biedt meer dan alleen sport en beweging

Sportschool biedt meer dan alleen sport en beweging

26 mei 2020 om 15:27 - door Voorbeeld Auteur

Labels:

Deelnemers die sporten onder begeleiding bij een van onze Meet Me @ The Gym centers moeten het helaas al weken zonder doen. Dat is een groot gemis. Gisteren werd bekend dat sportscholen per 1 juli weer open mogen. En dat iets moois om naar uit te kijken. Het sporten biedt de NAH-doelgroep meer dan alleen sport en beweging. Beweging is goed voor cognitief- en lichamelijk herstel. Maar daarnaast missen zij vooral het sociale contact onderling. Het wekelijkse uurtje samen biedt hen bovendien de nodige structuur. Wat de sluiting betekent voor onze doelgroep en de sportscholen zelf vroegen we aan Jonneke Buitenhuis, eigenaar / directeur van Bewegen bij Buitenhuis. 

Bewegen bij Buitenhuis in Apeldoorn is geen reguliere Sportschool-Fitnesscentrum. Binnen het bewegingscentrum en secundair NAH-revalidatiecentrum ligt het accent op ‘bewegen’. Jonneke: "Wij sluiten per definitie geen mensen uit van deelname, omdat zij een activiteit wellicht niet aan zouden kunnen of er ongeschikt voor zijn. Wij zijn een podium voor mensen die door hun beperking geen- of moeilijk toegang kunnen krijgen bij reguliere Fitnesscentra. Daarbij staat de beleving en het enthousiasme van de deelnemer centraal. Ieder doet wat hij kan- of wil op zijn of haar eigen tempo en manier. We bespreken van te voren altijd wat het doel of de (hulp)vraag is van de sporter." 

Het beweegcentrum richt zich dus met name op sporters met een beperking. Wat betekent het voor hen dat zij niet meer bij jullie kunnen komen sporten
"Voor een groot deel van onze sporters heeft het niet kunnen bewegen/sporten een behoorlijke invloed op het dagelijks leven, functioneren en welzijn. Los van het feit dat sporten en bewegen gezond is en positieve energie geeft, is het voor een groot deel van onze sporters tevens een invulling en een middel voor het opbouwen van een gestructureerd dagritme, het hernieuwd opbouwen van sociale contacten en vaardigheden en het opbouwen van zelfvertrouwen. Nu de mogelijkheid om te komen sporten er momenteel niet is, vervalt daarmee ook de structuur, het dagritme en het participeren in sociale maatschappelijke bezigheden. Hierdoor raken sommige sporters het overzicht, de houvast en de innerlijke rust kwijt, met eventuele gevolgen van overprikkelingen, vermoeidheid, depressiviteit en isolement tot gevolg."

Jullie hebben wel stappen ondernomen om bijvoorbeeld online sportschema’s aan te bieden. Werkt dat voor alle sporters? 
"Om al onze sporters tijdens de gedwongen sluiting toch begeleid te kunnen laten bewegen/sporten hebben wij een app gemaakt. Middels deze app kunnen wij voor elke sporter een individueel trainingsschema maken op basis van een week- en dagrooster met daarin digitaal geanimeerde trainingen. Op deze manier kunnen we toch een vorm van structuur en houvast creëren. Echter werkt dit helaas niet voor al onze sporters ondanks dat de app in gebruik heel eenvoudig is en de trainingen digitaal geanimeerd voorgedaan en uitgelegd worden."

Gisteren kwam het goede nieuws dat sportscholen weer open mogen. Zijn jullie er klaar voor?
"Dat zijn we zeker! Op basis van de gestelde criteria van het RIVM en het opgestelde protocol van NL-actief zijn wij binnen ons bewegingscentrum aan de slag gegaan om ervoor zorg te dragen dat wij aan de gestelde criteria voldoen en daarmee onze sporters een veilige sportomgeving kunnen bieden. Zo hebben we de apparatuur op een onderlinge afstand van 1,60 meter gezet met aangegeven looproutes. Daarnaast is bij elke toegang van een sportruimte een desinfectie verplichting en bij de toegangsdeur hiervoor voorzieningen aangebracht. Tevens beschikken we over een desinfectie protocol voor de apparatuur en de sportruimtes. 
Binnen ons bewegingscentrum werken wij standaard middels sport/trainingsblokken. Dat wil zeggen dat alle trainingen op vaste tijden en blokken zijn met een groepsgrote van overdag 1 of 6 personen en s’avonds max 8 personen, dus absoluut geen vrije inloop. Hetgeen betekend dat we altijd met kleine groepen binnen eenzelfde sportruimte zijn en wie er zijn.

In mijn optiek is in het kader van “Gezondheid staat voor op”, zoals werd gesteld en verkondigd tijdens de eerste aankondiging voor het sluiten van alle sportscholen, precies waar wij en alle andere bewegingscentrums en sportscholen juist aan voldoen en voor staan. Lichamelijke beweging is nu juist in kader van “Gezondheid staat voor op” een belangrijke factor aangezien het zorgdraagt voor een goede en gezonde vitaliteit. Op basis van het NL-actief protocol kunnen wij en zijn wij in staat om een veilig en verantwoorde omgeving te bieden. In tegenstelling tot een grote winkel zoal bijvoorbeeld de Ikea of drukke winkelstraat." 

Heb je je zorgen gemaakt over de sporters die bij jullie sporten? 
"Waar ik het meest over in zit, is het feit dat voor een overgroot deel van mijn sporters deze periode met lichamelijk en sociale stilstand een aanzienlijke achteruitgang betekent. Met alle gevolgen van dien. Voor een aantal betekent dat dat we letterlijk helemaal opnieuw kunnen beginnen met de hoop dat we het weer opgebouwd krijgen en voor een ander bestaat het risico dat we eerst uit een depressief dal moeten komen of nog erger weer proberen de voeten buiten de deur te zetten. De gevolgen en impact zijn groot, enorm groot, en dat baart mij wel zorgen. Gelukkig weten we nu wel waar we aan toe zijn en hebben we een stip aan de horizon: 1 juli."


Meer informatie: Meet me @ the Gym
Meer informatie: Bewegen bij Buitenhuis

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie