Nieuwe duofiets voor Sander en zijn huisgenoten

Nieuwe duofiets voor Sander en zijn huisgenoten

Nieuwe duofiets voor Sander en zijn huisgenoten

15 april 2021 om 11:48 - door Tessa van der Salm

Op 21 april worden de bewoners van Woonzorgcentrum De Ingelanden in Utrecht verblijd met een nieuwe duofiets van de Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting. De aanvraag voor de nieuwe fiets werd gedaan door Anjanee. Haar man Sander is een van de bewoners van de Ingelanden. Door een hersentumor, een operatie en hersenletsel is hij niet meer in staat om zelfstandig te wonen. Anjanee: "Soms is hij boos. Dat is begrijpelijk en dat mag. Maar gelukkig vergeet hij vaak wat er echt met hem aan de hand is en heeft hij ook gelukkige momenten. Eén van die momenten is bewegen en fietsen. Maar dat kan alleen onder begeleiding op een duofiets."

Duofiets voor Ingelanden.JPG
Op de foto: Mariska Verdoner, Elleke van Ling (woonzorgcentrum De Ingelanden) en Anjanee en Sander

Nieuwe duofiets

Sander woont in De Ingelanden samen met relatief 'jonge' mensen die te kampen hebben met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ieder met een andere oorzaak, van CVA, hartstilstand, tumor tot Parkinson. Anjanee: "Allemaal ziektes die leiden naar het niet meer zelfstandig kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Wat de bewoners in dit huis wél kunnen wordt enorm gestimuleerd. Zo ook met bewegen, wat voor mijn man en andere bewoners erg belangrijk is. De bewoners fietsen graag, maar dit kan alleen op een aangepaste fiets en die zijn erg kostbaar. Met hulp van de Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting hebben we een deel van de duofiets bekostigd. Het overige deel is door crowdfunding bij elkaar gebracht. Deze week wordt de fiets geleverd en iedereen kijkt daar enorm naar uit." 

Moeilijke keuze
De man van Anjanee woont sinds 2017 in het woonzorgcentrum. "Dat was een hele moeilijke beslissing. Al in 2013 kreeg Sander de diagnose 'hersentumor'. Het was geen kwaadaardige tumor, maar na twee jaar ging het steeds slechter met Sander. Hij werd geopereerd en daarbij is veel schade ontstaan. We wisten dat dit hem te wachten stond, maar in de praktijk is de ervaring heel anders. Hij kon eigenlijk niet meer thuis wonen. Maar Sander was nog zo jong, begin 30! Om dan al te kiezen voor een verzorgingshuis is heel moeilijk. Maar de schade die is ontstaan na de operatie is groot. Je kunt Sander vergelijken met een dementerend iemand. Zijn kortetermijngeheugen is erg beschadigd. Hij kan zijn aandacht niet langer dan tien minuten vasthouden of iets onthouden en hij is erg moe. In combinatie met zijn epileptische aanvallen en medische zorg was het thuis niet meer te doen. Hij heeft 24 uur verzorging en toezicht nodig. Daarom is hij in 2017 verhuisd naar het woonzorgcentrum. Gelukkig kan ik zeggen dat hij daar inmiddels na bijna 4 jaar zijn plek heeft gevonden. Hij maakt op zijn manier vrienden, ze doen samen spelletjes of koken. Straks kunnen alle bewoners ook lekker naar buiten op de duofiets en dat is ook voor partners en familie van de bewoners geweldig! Zo kunnen we toch nog samen fietsen en een uitstapje maken."

duofiets de Ingelanden.jpg
Sander en Anjanee

Edwin van der Sar Foundation en Hersenstichting
Sinds 1 januari 2021 is de Edwin van der Sar Foundation samengegaan met de Hersenstichting. Nu we samen één organisatie vormen en de krachten bundelen trekken we ook samen op in het uitreiken van de duofiets. Samen willen wij participatie bevorderen en handvaten bieden aan mensen met een hersenaandoening zodat ze weer gewoon mee kunnen doen in de samenleving. Zo maakt de duofiets het voor personen die minder mobiel zijn toch mogelijk om meer te bewegen en vaker buiten te komen.

Wil je meer weten over wat wij doen? Check dan www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij 

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie